MCQ Planning in Sports Unit-1 Class 12 Physical Education

MCQ Planning in Sports Unit-1 Class 12 Physical Education

Knowledge & Understanding -MCQ

 

1. Which is not the objective of Planning.

a) To reduce Pressure

b) To have good control over activities

c) To minimise the chances of mistake

d) To improve the personal relation among the staff.

 

2. To avoid the careless mistake under pressure and to achieve the goal, which of them should be more valuable.

a) Planning

b) Staffing

c) Supervision

d) Budgeting

 

3. Out of them which is not the work of organising committee

a) To Draw Fixture

b) To Select referee panel for match

c) To conduct the matches

d) To decorate the tournament venue.

 

4. The other name of League Tournament is—

a) Round robin Tournament

b) Knock out Tournament

c) Combination Tournament

d) Challenge Tournament

 

5. To avoid compete in initial round which of the following is correct.

a) Bye

b) Seeding

c) fixture

d) Special seeding

 

6. Total no matches for knock out tournament is decided as—

a) (N – 1)

b) (N2 – 1)

c) (N × n – 1)

d) (N × n – 1)/2

 

7. To calculate Total No of matches for league Tournament (single league)

a) (N – 1)

b) (N2 – 1)

c) (N × n – 1)

d) (N × n – 1)/2

 

8. How many bye will be given for 21 teams on the knock out basis.

a) 15

b) 16

c) 11

d) 17

 

9. In the placement of Byes, IV Bye is given to whom.

a) 1st Team of lower half

b) 1st team of upper half

c) Last team of lower half

d) Last team of upper half

 

10. To calculate the total no of team teams is upper half for knock out tournament when total no of teams are odd, which formula is used.

a) N + ½

b) N2 + ½

c) N – 1

d) (N + 1)2/2

 

11. Match the following.
(a) Intramurals (i) After Losing, get out from Tournament
(b) Knock out (ii) given when teams are not in power of 2
(c) Bye (iii) League Tournament
(d) Staircase (iv) With in the boundary of institute

 

(a) a-IV, b-i, c-II, d-III

(b) a-IV, b-I, c-III, d-II
(c) d-IV, b-III, c-II, a-I

(d) a-I, b-IV c-II, d-III

 

12. Match the following
(a) Cyclic (i) Resolve Dispute
(b) Technical committee (ii) Outside Institute
(c) Extramural (iii) To avoid to meet in 1st Round
(d) Seeding (iv) League Tournament

(1) d-III, c-II, b-I, a-IV

(2) d-II, c-III, b-I, a-IV
(3) d-III, c-II, a-I, b-IV

(4) d-IV, b-III, c-II, a-I

 

13. Intramural Tournaments are those Tournaments which are organised.

a) Within the boundary wall of institute

b) Outside the boundary wall of institute

c) Interzonal level

d) At national level

 

14.Which is not the objectives of Intramural Tournament.

a) To Provide Recreation

b) To help in overall development

c) To achieve high performance

d) To provide opportunity to Learn a variety of games & skill.

15. Match the following
(a) Run for fun (i) Organised once in year
(b) Health Run (ii) To provide the since to work jointly
(c) Sports Day (iii) To Promote since of physical, mental, social & emotional well being
(d) Run for unity (iv) To provide enjoyment

(a) A-I, B-II, C-III, D-IV

(b) A-II, B-I, C-IV, D-III

(c) A-IV, B-III, C-I, D-II

(d) A-IV, B-III, C-II, D-I

 

Assertion & Reasoning -MCQ

1. Given below are two statements, one is labelled as Assertion [A]and other is labelled as Reason [R]

Assertion [A]: Planning is developing Strategies B.

Reason [R]: Strategic planning is an organizational management activity

In the context above two statements, which one of the following is correct?

a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A].

b) Both [A] and [R] are true, but[R] is not the correct explanation of [A]

c) [A] is true, but [R] is false.

d) [A] is false, but [R] is true.
Answer: A

2. Given below are two statements, one is labelled as Assertion [A]and other is labelled as Reason [R]

Assertion [A]: Success of the tournament depends upon the works which are done before start of the tournament B.

Reason [R]: success depends upon the coordination of various committees

In the context above two statements, which one of the following is correct?

a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A].

b) Both [A] and [R] are true, but[R] is not the correct explanation of [A]

c) [A] is true, but [R] is false.

d) [A] is false, but [R] is true.
Answer: B

 

3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion [A]and other is labelled as Reason [R]

Assertion [A]: Fixture is the procedure of arranging teams in a systematic order B.

Reason [R]: Fixture makes it easier to conduct the tournament according to the schedule

In the context above two statements, which one of the following is correct?

a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A].

b) Both [A] and [R] are true, but[R] is not the correct explanation of [A]

c) [A] is true, but [R] is false.

d) [A] is false, but [R] is true.
Answer: B

4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion [A]and other is labelled as Reason [R]

Assertion [A]: Development of Sports Skills Various skills of sports are developed in tournaments.

Reason [R]: Helpful in Selection of Players Good players can be selected easily by observing their performance in the tournament

In the context above two statements, which one of the following is correct?

a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A].

b) Both [A] and [R] are true, but[R] is not the correct explanation of [A]

c) [A] is true, but [R] is false.

d) [A] is false, but [R] is true.
Answer: A

 

5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion [A]and other is labelled as Reason [R]

Assertion [A]: Knock out Tournaments Good teams can get eliminated because of their poor performance even in first round.

Reason [R]: In this type of tournament, there has to be sufficient time to complete the tournament.

In the context above two statements, which one of the following is correct?

a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A].

b) Both [A] and [R] are true, but[R] is not the correct explanation of [A]

c) [A] is true, but [R] is false.

d) [A] is false, but [R] is true.
Answer: C

 

6. Given below are two statements, one is labelled as Assertion [A]and other is labelled as Reason [R]

Assertion [A]: In a knock-out tournament, the fixtures are drawn by the following Seeding Method B.

Reason [R]: It is a procedure by which good teams are placed in fixtures in such a way that stronger teams do not meet each other at the very start of a tournament

In the context above two statements, which one of the following is correct?

a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A].

b) Both [A] and [R] are true, but[R] is not the correct explanation of [A]

c) [A] is true, but [R] is false.

d) [A] is false, but [R] is true.
Answer: A

 

7. Given below are two statements, one is labelled as Assertion [A]and other is labelled as Reason [R]

Assertion [A]: A Cheerful loser is the winner B.

Reason [R]: Taking defeat in a positive way always improves nature of the player

In the context above two statements, which one of the following is correct?

a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A].

b) Both [A] and [R] are true, but[R] is not the correct explanation of [A]

c) [A] is true, but [R] is false.

 

Case Studies- MCQ

Case: A sports university vice-chancellor going to host inter-university tournament in his university campus, he wants to conduct this tournament very smoothly so he decided to assign duty to all other departments head. On the basis of given information answer the following questions.

1. During a tournament which committee is responsible for “managing all committees and ensuring all committees are doing their work properly”?

(I) Organizing committee

(II) Finance committee

(III) Publicity committee

(IV) Marketing committee

(a) II & III

(b) I & II

(c) I only

(d) IV & II
Correct Answer – (c) I only

2. What is the role of food and accommodation committee after a tournament?

(I) Providing information about all participating team to organizing committee and distributing certificates to all participants.

(II) Repair work for any damage at accommodation site.

(III) Submitting all first aid equipment and information to organizing committee.

(IV) Providing information of food expenditure to organizing committee.

(a) II & I

(b) III & II

(c) I & III

(d) IV & II
Correct Answer – (d) IV & II

 

Case: In Jaipur, Every Year District Sports Officer conducts inter colony tournament but this year he is transferred to a new place. But colony people are eagerly waiting for the tournament because they practices throughout the year. After one month, government appointed a contractual coach to conduct this tournament. On the basis of given information answer the following questions.

3.Which point is most related to seeding?
(I) Given to last year runner-up team.

(II) Team can be entered only in second round.

(III) Given to last year winner team.

(IV) Seeding can be given to any team.

 

(a) I & III

(b) III & II

(c) IV & III

(d) IV & II

Correct Answer – (a) I & III

 

4. Name the type of tournament in which teams compete once with each other and teams play with every other team twice, without any consideration of victory or defeat?

(I) Knockout Tournament

(II) Double League Tournament

(III) Combination Tournament

(IV) Single League Tournament

(a) I & III

(b) IV & II

(c) IV & III

(d) III & II

 

Correct Answer – (b) IV & II

 

Case: Railway employee’s fitness is very low so Divisional Railway Manager decided to make every railway employee fit so that efficiency of the work will improve. He called railway sports officer and discussed about the situation; officer suggested him to conduct a departmental knockout tournament so that everybody will take part and improve their physical fitness. On the basis of given information answer the following questions.

5. If 17 teams are participating in this tournament, how many teams will get bye?

(a) 14

(b) 12

(c) 15

(d) 11

Correct Answer – (c) 15

 

6. If 22 teams are participating in this tournament, how many rounds will be there?

(a) 5

(b) 7

(c) 6

(d) 4

Correct Answer – (a) 5

 

Case: A group of friends wants to organize a kho-kho tournament in their school. They asked their coach to conduct tournament in their Vidyalaya and coach has given permission to them and told that planning is very important to conduct any competition. So, they decided to conduct it very honestly and systematically to take experience of tournament. They have given advertisement in newspaper with prize money. On the basis of given information answer the following questions.

 

7. Which one of the following is not an objective of planning in sports?

(a) To have good control over all the activities.

(b) To reduce the chance of mistake.

(c) Training of umpire and coaches.

(d) To reduce undue pressure.
Correct Answer – (c) Training of umpire and coaches.

 

8. Which one of the following is not an objective of intramural?

(a) To provide recreation.

(b) To find out talented sportspersons.

(c) To develop feeling of cooperation.

(d) To broaden the base of sports.
Correct Answer – (d) To broaden the base of sports.

 

Case: Board of control for cricket in India (BCCI) member wants to conduct a cricket tournament on knock-out basis because number of teams are more and time is less to conduct the matches. They also decided to give byes and seeding according to the rule. On the basis of given information answer the following questions.

9. Which of the following is also known as the elimination tournament?

(a) Single league

(b) Round robin

(c) Double league

(d) Knock-out
Correct Answer – (d) Knock-out

 

10.Which of the following procedures is not used for drawing up fixtures for a knock-out tournament?

(a) Staircase

(b) Seeding

(c) Special seeding

(d) Bye
Correct Answer – (a) Staircase

 

 

 

Application Based -MCQ

1. Match the following:
1. Knockout – (a) Round Robin
2. League – (b) Consolation tournament
3. Combination – (c) Ladder tournament
4. Challenges – (d) Knockout cum League
1. 2. 3. 4.
A) b a d c
B) a b c d
C) d c b a
D) c d b d
Answer ;- (A)

 

2. Match the following:
1. – (a) Cycle method
2. – (b) Tabular method
d
3. – (c) Knockout method
4. – (d) Staircase method
1. 2. 3. 4.
A) a b c d
B) b d a c
C) b d c a
D) c b a d
Answer :- (B)
3. Match the following:
1. Deciding in advance what is to be done – (a) League
2. What is role for technical committee – (b) Knockout
3. Round Robin tournament – (c) Planning
4. Elimination tournament – (d) Technical conduct
1. 2. 3. 4.
A) a b c d
B) b a d c
C) c d a b
D) b c d a
Answer :- (C)
4. Which statement is not correct in the statement of Advantage of Knockout tournament given below?
A) Less number of officials are needed
B) Fewer days are needed to complete the tournament
C) Less expenditure
D) Tournament is less challenging

Answer :- (D)
5. If Number of team is 25 (Knockout Fixture) Match the following:
2. Number of match – (a) 7
2. Number of bye – (b) 13
3. Number of round – (c) 5
4. Number of Upper of team – (d) 24
2. 2. 3. 4.
E) a b c d
F) b a d c
G) c d a b
H) d a c b
Answer :- (D)
Q.5 If number of teams are more and time is less to complete the tournament. Which method we will choose to conduct the tournament?
A. Elimination Tournament
B. League Tournament
C. Single League Tournament
D. Double League Tournament
Correct answer – A. Elimination Tournament
Q.6Which types of method given in the picture under tournament?
A. Cyclic Method
B. Staircase Method
C. Tabular Method
D. None of the above
Correct answer – (B). Staircase Method
Q.7 Which formula is correct to find out the number of matches in knockout tournament?
A. N-2
B. 2N-1
C. N-1
D. N-1/2
Correct answer – (C). N-1
Q.8Which types of tournament fixture is given in the picture?
A. Double League Tournament
B. Single League Tournament
C. League Tournament
D. Knockout Tournament
Correct answer – (D). Knockout Tournament
Q.9 Match the following.
1Organizing Committee
(a) Spread information about the tournament 3 or 4 weeks prior to the tournament.
2.Publicity Committee
(b) Ensure proper transport facilities for the tournament
3. Marketing Committee
(c) Responsible for organizing and smooth running of the tournament.
4.Transport Committee
(d) Purchasing all equipment and other items required for the tournament and ensuring their quality
1 2. 3. 4.
I) a b c d
J) b a d c
K) c a d b
L) b c d a
Correct answer – (C) c a d

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.