Class 12 Physical Education MCQ on Children and women in Sports Unit 5

Class 12 Physical Education MCQ on Children and women in Sports Unit 5

 

(UNIT – 5) CHILDREN AND WOMEN IN SPORTS

Case Studies- MCQ

 

Q.1. Below given the summary data of a survey conducted on the students with postural deformities.
25% students have Round Shoulders
05% students have Knock Knees
20% students have Bow legs
05% students have Flat Foot
20% students have Scoliosis
20% students have Kyphosis
10% students have Lordosis

On the basis of the above data provided, answer the following questions.

1. 25% of the students suffering from

a. Scoliosis

b. Fat foot

c. Round shoulders

d. Lordosis

ANS: c(round shoulders)

2. Among Led deformity, which category is highly affected

a. Fat Foot

b. Knock Knees

c. Lordosis

d. Bow Legs

ANS: d( Bow legs)

 

3. 50% of the students are suffering from the following combination

a. ROUND SHOULDERS & LEG DEFORMITIES

b.SCOLIOSIS & LORDOSIS

c. KYPHOSIS & LEG DEFORMITY

d.BOW LEGS & LORDOSIS

ANS: a (Round shoulders & Legs deformities)

 

4. Spiral deformities are

a. Lordosis, Round Shoulders, Flat Foot

b.Kyphosis, Lordosis, Scoliosis

c.Scoliosis, Kyphosis, Flat Foot

d.Round Shoulders, Bow legs, Scoliosis

ANS: b (Kyphosis, Lordosis, Scoliosis)

 

5. Among Spiral deformities which category is less affected

a.Lordosis

b.Kyphosis

c.Scoliosis

d.Black Box

ANS: a (lordosis)

 

Q. 2. Deepa wants to learn badminton, but her brother made fun of her and ridiculed her. Her parents, seeing her interest, sent her to a professional coach in the Academy to learn that Sport properly and professionally.
Based on this case study, answer the following questions.

1. Why was Deepa ridiculed by her brother?
(a) She wanted to learn sport

(b) She did not want to learn badminton

(c) She wanted to have fun

(d) She is not serious about sports

Ans: a (She wanted to learn sports

2. What values are shown by her parents.

(a)Right judgement

(b) No gender discrimination

(c) High attitude

(d) Indiscipline

Ans: b (No gender discrimination)

 

3. What does this show about females?

(a) Girls awareness

(b) Interest in sports

(c) Gender discrimination

(d) Support to boys

Ans: a (Girls awareness)

 

Q.3. Mr.Alex, Physical education Teacher at Public School observed that a student of class VIII has a problem of Lumbar-Spine, which is bent in front beyond the normal level. He suggested some exercises to rectify this problem.
Based on this case study, answer the following questions.

1. What is this deformity known as?

(a) Scoliosis

(b) Lordosis

(c) Kyphosis

(d) Flat foot

Ans: b (Lordosis)

2. Lordosis is commonly known as

(a) Hollow back

(b) Hunch back

(c) Sideways bending

(d) Kyphosis

Ans: a (Hollow back)

3. Lordosis is the deformity related to

(a) Foot

(b) Vertebral column

(c) Shoulder

(d) Legs

Ans: b (Vertebral column)

 

Q.4. Anita, a student of class XII, used to read books in the library. One day she was studying the history of women participation in Indian sports and felt that they should be encouraged to actively participate in sports. She believed that impossible things can be achieved through participation in sports.
Based on this case study, answer the following questions.

1. In which year did women first participate in the Olympics?

(a) 2000

(b) 1900

(c) 2012

(d) 1947
Ans: b (1900)

2. Which of the following players is associated with Athletics?

(a) Sania Mirza

(b) Saina Nehwal

(c) Karnam Malleshwari

(d) P.T.Usha

Ans: d (P.T.Usha)

 

3. Who is the first Indian woman to win the medal at Olympics?

(a) Karnam Malleshwari (weight lifting)

(b) Mirabai Chanu

(c) Mary kom

(d) P.V.Sindhu

ANS: a (Karanam malleshwari – weight lifting)

 

Q.5. Given below is the chart which depicts the distribution of children in various age groups in a locality.
On the basis of pie chart given above, answer the following questions.

1. The locality community hall has Gymnasium. For which category do you recommend to go for gym?

a. Late childhood

b. Teenager

c. Infant

d. Early childhood

ANS: b (Teenager)

 

2. Gross Motor development primarily takes place in this age

a. Infant-hood

b. Later childhood

c.Teenage

d. Middle age

ANS: a (Infanthood)

Q. 6 In a playground of a private school, sports class is going on for all primary children. During this class some children are involved in running, throwing and hopping. Where as others are involved in ball games like Football and Handball.
On the basis of case given , answer the following questions.

 

1. Children who are involved in running, throwing and hopping belongs to which stage of growth and development?

a. Infanthood(0 – 1 yr)

b. Early childhood(2 -6 yrs.)

c. Middle childhood(7-10 yrs.)

d. Later childhood (11 – 12yrs.)

ANS: c (middle childhood)

 

2. Children who were playing ball games like Football and Handball represent which group?

a.Early childhood

b.Adolescence

c.Later childhood

d.Babyhood

ANS: c (Later Childhood)

 

Q.7. Tom’s parents gives him very good diet, encourages him to do heavy physical workouts and to play team game,s where as his brother Sam is allowed to play recreational activities.
On the basis of case given , answer the following questions.

1. Tom belongs to which stage of growth.

a. Adolescent

b. Later childhood

c. Infant

d.Old age
ANS: a (Adolescent)

 

2. Sam represents which stage of growth

a. Babyhood

b.Adolescence

c.Later childhood

d.Early childhood

ANS: d (Early childhood)

 

Q.8. Harry met with an major accident. Later on he suffered from shoulder and thoracic deformity problems. After few months he started practicing Chakrasan and Dhanurasan to rectify his deformities.
On the basis of case given , answer the following questions.
1. Harry’s accident lead his body to

a. Good posture

b. Bad posture

c. Curvature body

d. Bent body

ANS: b (Bad posture)

 

2. What may be the thoracic deformity Harry suffered from

a. Flat foot

b. Round Shoulders

c.Kyphosis

d. Bow legs

ANS: c(Kyphosis)

3. Harry practiced Chakrasan and Dhanurasan to rectify which deformity.

a.Round shoulders

b. Bow legs

c.Flat Foot

d. Lordosis

ANS: a (Round shoulders)

Q.9. Meena’s coach was training her for District level competition. Which giving coaching he realized that her Knees are always getting close to one and other. Than he recommended her two asanas, like Garud Asana and Ardh Matasyendra Asana. By continuous practice her problem was rectified.
On the basis of case given , answer the following questions

1. Meena was suffering from which deformity

a. Thoracic

b. Leg

c. Vertibral

d. Spine

ANS:b (leg)

2. Garud Asana and Ardh Matasyendra Asana is recommended for which deformity

a. Scoliosis

b.Lordosis

c.Kyphosis

d.Bow Legs

ANS: d(Bow legs)

 

Q.10. In a school for special children, a physical instructor was planning for the physical activities which involves yogasanas, movement coordination as the growth and development in children was not up to the mark.
1.When growth and development in children is not up to the mark, it gives

a.Bad posture

b. Good posture

c. Good Growth

d.Good development

ANS:a (Bad Posture)

2. In the above case, many children are prone to various types of

a. Fractures

b. Deformities

c. Diseases

d. None

ANS: a (Fractures)

 

Knowledge & Understanding -MCQ

 

1. Which development is motor development

A. Bones & muscles

B. Sense Organs

C. Disorder development

D. Postural deformity

 

Q.2. Select the right no of motor skills development in children

A. 2

B. 4

C. 6

D. 1

 

Q.3. Painting, catching activities are the examples of

A. Gross motor skill development

B. Fine motor skill development

C. Sensory skill development

D. Bone & muscles development

 

Q.5. Select the correct development during infancy state.

A. Moral values

B. Various senses

C. fine motor skill

D. Writing skills

 

Q.6. Pre-school children learn things by

A. Imagination

B. Practice

C. Lecture

D. Repetition

 

Q.7. In the childhood, children’s behaviour is mostly influenced by

A. Friends

B. School

C. Peer group

D. family

 

Q.8. In adolescence exercises help to

A. Strengthens of cardio-vascular system

B. Increases age toward old

C. Move away from society

D. Remove various senses

 

Q.10. Deformity means

A. The malformation of any component of the body

B. The of malfunction of body’s organs

C. The malfunction of joints of the body

D. De-shaped of muscles

 

Q.12. Lordosis deformity is

A. Lateral curvature of the spine

B. Arch of sole of feet

C. Abnormal backword curvature of the thoracic region of the spin

D. Agora vatted lower curvature of the lumber region

 

Q.13. Scoliosis is postural deformity where the person body position become-

A. Lateral curvature of the spine

B. Arch of sole of feet

C. Wide gap between the knees

D. A side way curvature of the spine

 

Q.14. What are the causes of “flat foot’’.

A. Weak muscles of the foot

B. Improper shoes of carry heavy weight

C. Healthy muscles of the body

D. Both (a) & (b)

 

Q.17. Select the correct reason for less participation of female in sports.

A. Low physical fitness

B. Lack of education

C. Good Legal system

D. (a) & (b) both

 

Q.18. Select the correct reason to improve participation of female in sports

A. Good legal system

B. Female role model

C. Both (a) & (b)

D. Improper motivation

 

Q.19. Menarche is the

A. Very first menstrual bleeding in girls

B. Last menstrual bleeding in girls.

C. Irregular bleeding in girls.

D. Regular bleeding in girls.

 

Q.20. The average menstrual cycle consists of days.

(a) 10–15 days

B. 15–25 days

C. 21–35 days

D. 05-10 days

 

Q.21. Define menstrual Dysfunction

A. Irregular menstrual bleeding

B. Delay of menstrual cycle

C. Lack of Haemoglobin

D. Extra amount of Haemoglobin

 

Q.22. Osteoporosis mean.

A. Insufficient calcium in bone

B. Low bone density

C. a & b both

D. None of these

 

Q24. Anorexia nervosa is a

A. mental disorder illness

B. Wrong perception

C. Normal diet related diseases

D. Serious disease

 

Q.25. Amenorrhoea is the caused by

a. Hormonal imbalance, irregularity in diet

B. Hormonal Imbalance in reproductive system

c. Hormonal imbalance & irregular in menstrual cycle

D. Hormonal balance regular in menstrual period

 

Q.26. Bulimia Nervosa is an

A. Eating disorder

B. Eating disability

C. eating of balance diet

D. eating of habits

 

Application Based -MCQ

 

1. Identify the postural deformity

a) Bow Leg

b) Knock Knee

c) Flat Foot

d) None

Answer: a)

 

2. Identify the postural deformity having hump

a) Lordosis

b) Kyphosis

c) Scoliosis

d) Lumbar deformity
Answer: b)

 

3. Later Childhood Growth and Development occurs during _____ phase.

a) 1 to 2 Years

b) 7 to 12 Years

c) 13 to 19 Years

d) 20 and above
Answer: b)

 

4. Gross motor components develop mostly during this stage of Growth and Development.

a) Early Childhood

b) Later Childhood

c) Infancy

d) Adolescence
Answer: c)

 

Assertion & Reasoning -MCQ

 

1. Given below are two statements,
one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Gross Moto Development is the development of the large muscles in the child’s body.
Reason (R): It allows the movement of fingers and hands like picking up the objects, using cups, holding and using of pen, pencils.

Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true,(R) but is not correct explanation of (A).
c) (A) is true but (R) is false.
d) (A) is false but (R) is true.
Correct Answer: (b) Both (A) and (R) are true,(R)is but not correct explanation of (A).

 

2. Assertion (A): Wrong sitting posture creates postural disabilities.
Reason (R): Correct body posture reflects good personality.
Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) (A) is true but (R) is false.
c) (A) is false but (R) is true.
d) Both (A) and (R) are true,(R) but is not correct explanation of (A).
Correct Answer: (d) Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A).

 

3. Assertion (A): Children in early childhood age should be physically active.
Reason (R): Two hours of active play per day help in physical and mental of the child.
Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true.
c) (A) is true but (R) is false.
d) (A) is false but (R) is true.
Correct Answer: (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

4. Assertion (A): Environment does not affect the growth and development of
a child in Later Childhood stage
Reason (R): Friendships in this age are often with same gender peers usually based on proximity, Common interest/ hobbies, or other perceived commonalities.

Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true.
c) (A) is true but (R) is false.
d) (A) is false but (R) is true.
Correct Answer: (d) A is false but R is true.

 

5. Assertion (A): Inactive Posture: when a person is sleeping or having rest and body requires minimum muscular efforts.
Reason (R): Active Posture: where integrated muscular activity is required.

Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true, but (R) is the correct explanation of (A).
c) (A) is true but (R) is false.
d) (A) is false but (R) is true.
Correct Answer: (b) Both A and R are true but, (R) is the correct explanation of (A).

 

6. Assertion (A): Scoliosis caused due to one side paralysis of spinal muscles, short leg of one side, wrong sitting posture and hereditary defects in structure.
Reason (R): Scaliosis cannot be prevented nor be corrected.
Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true.
c) (A) is true but (R) is false.
d) (A) is false but (R) is true.
Correct Answer: (c) A is true but R is false.

 

6. Assertion (A): Bow legs is the defect of legs, in which legs bend outward.
Reason (R): Exercises that help to improve Bow Legs are walking inward, Ardh Matsendra asans , Garud Asana etc.

Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true.
c) (A) is true but (R) is false.
d) (A) is false but (R) is true.
Correct Answer: (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

7. Assertion (A): Another name of Kyphosis is Hunchback.
Reason (R): It is a convexity of thoracic region of spine.

Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true.
c) (A) is true but (R) is false.
d) (A) is false but (R) is true.
Correct Answer: (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

8. Assertion (A): In Tokyo Olympics Pusarla Venkata Sindhu won silver medal In badminton.
Reason (R): She is the first Indian women, who won two medals in Olympics.
Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true.
c) (A) is true but (R) is false.
d) (A) is false but (R) is true.
Correct Answer: (b) Both (A) and (R) are true .

9. Assertion (A): Flat Foot is a deformity in which there is no arch in the foot and the foot is completely flat.
Reason (R): Use of poor quality footwear is one of the causes of Flat Foot.
Codes:
a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
b) Both (A) and (R) are true.
c) (A) is true, but (R) are false.
d) (A) is false, but (R) are true.
Correct Answer: (b) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.