MCQ on Bio mechanics in Sports Physical Education class 12

MCQ on Bio mechanics in Sports Physical Education class 12

 

(UNIT – 8)
Bio mechanics in sports
Case Studies- MCQ

 

CASE 1: The place of biomechanics is very important in the game, its knowledge is very important for the players and the coach, through this we try to improve our game and make it better, it leads the game towards the best performance.
1. A movement away from the midline:
A) Adduction
B) Flexion
C) Abduction
D) Extension

Answer : C, Abduction

2. A movement towards the midline.
A) Adduction
B) Flexion
C) Abduction
D) Extension

Answer : A, Adduction

3. A movement that decreases the angle between two body parts
A) Adduction
B) Flexion
C) Abduction
D) Extension

Answer : B, Flexion

4. A movement that increases the angle between two body parts
A) Adduction
B) Flexion
C) Abduction
D) Extension

Answer :D,Extension

Case-2. There are different types of competition in the sport of athletics. Like running, jumping and throwing, all these sports involve the ability of the players as well as the facts of some biomechanics. Through which the player is able to perform well in this competition. Like Neeraj Chopra performed in Tokyo Olympics, if the javelin release angle is in between 40 to 45 degrees, then it covers more distance, we study all these facts in biomechanics.

1. In the game of cricket, the ball is hit by the batsman, the ball after impacting the bat crosses the boundary line, choose one of the options given below and state what Newton is between the ball and the bat The rule is working.
A) Newton’s 2nd Law
B) Newton’s 1st Law
C) Newton’s 3rd Law
D) None of the above
Answer : C, Newton’s 3rd Law

2. Which Newton’s law applied when the athlete is in running position?
A) Newton’s 2nd Law
B) Newton’s 1st Law
C) Newton’s 3rd Law
D) None of the above
Answer : A,Newton’s 2nd Law

3. Jumping jacks exercise is related to which movement.
A) Adduction – Abduction
B) Flexion – Extension
C) Supination – Pronation
D) None of the above
Answer : A, Adduction – Abduction

4. When we walk, our leg and hand move front and back this is related to which movement.
A) Adduction – Abduction
B) Flexion – Extension
C) Supination – Pronation
D) None of the above
Answer :B, Flexion – Extension

 

5. Which Newton’s law applied when the ball was placed in the penalty spot?
A) Newton’s 2nd Law
B) Newton’s 1st Law
C) Newton’s 3rd Law
D) None of the above
Answer : B, Newton’s 1st Law

Case-3. In Biomechanics class, Ramana, the teacher, brings the students to the physics lab of his school. The students get confused why they bring them in physics lab instead of going to field. But in lab they have their class. After the completion of the class they realize the fact.

1. Why does the teacher bring the students to physics lab for biomechanics class?

a) It deals with physics principle

b) Sliding friction

c) Rolling friction

d) Static friction

Answer : a), It deals with physics principle

2. Biomechanics is associated with.

a) Mechanics

b) Physics

c) Mechanics and Physics

d) Mechanics and Anatomy

Answer : d),Mechanics and Anatomy

3. Friction can be increased by which of the following?

a) Smooth surface

b) Dry surface

c) Decrease of the weight

d) all of the above

Answer : b), Dry Surface

 

Case-4. During the physical education class Newton’s Laws of motion were disclosed and their practical application in sports events was explained to the students. These laws are most relevant in sports as most of the actions in sports are related to these laws.

1. News first Law of motion is also known as?

a) Law of inertia

b) Law of momentum

c) Law of reaction

d) Law of acceleration

Answer : a), Law of Inertia

 

2. What is the relationship between mass and force?

a) Directly proportional

b) No relationship

c) Inversely proportional

d) Both a and b

Answer : d),Both a and b

3. Newton’s Second law is also known as

a) The law of reaction

b) The law of inertia

c) The Law of acceleration

d) None of these

Answer : C), The Law of acceleration

Case-5. Mr Muralidharan is explaining to his trainers, It has become necessary to have good understanding of the application of physics to sports, as physical principles such as motion, resistance, momentum and friction play an important part in most sporting events.

1. What are the areas biomechanics support the performance?

a) Performance Enhancement

b) Technique improvement

c) Equipment improvement

d) All of the above

Answer : d), All of the above

2. What is explaining Mr Muralidharan to his trainers?

a) Application of physics to sports

b) No need of any applications

c) Physics may not apply

d) Biomechanics is not related to sports

Answer : a), Application of Physics to sports

 

3. What are the techniques are modified on the basis of biomechanics?

a) Normal cloths

b) Aerodynamic Cloths

c) cotton cloths

d) none of the above
Answer : b) Aerodynamic cloths

Case- Mr Uday is asking his friend that a sports person does at least one of the four types of body movement at a time when she/he engages in a game.
On the basis of the situation given, answer the following questions:

1. When the sports person squats, which of the following movement will she/he be performing?

a) Internal rotation

b) Extension

c) Side flexion

d) Adduction

Answer : b), Extension

2. Which body parts falls in the exception zone of flexion?

a) Thumb

b) Wrist

c) Knee

d) Elbow
Answer : a) Thumb

3. If a sports person flaps her/his arms to warm up, what sort of movement(s) is she/he performing?

a) Extension and Flexion

b) Extension and Adduction

c) Flexion and Abduction

d) Abduction and Adduction

Answer : d), Abduction and Adduction

Case- Sir Isaac Newton (1642 – 1727) was an English scientist who made great contributions to physics, Optics, Maths and Astronomy. He is known for his Three Laws of Motion and the Universal Law of Gravitation.

1. According to Newton’s first law of motion, a moving object that is not acted on by an unbalanced force will.

a) remain in motion

b) eventually come to a stop.

c) change its momentum

d) accelerate.

Answer :C), Change its momentum

2. According to which Newton’s law of motion, the swimmer moves her hand down and to the left and her body goes forward to the right.

a) Newton’s 1st Law

b) Newton’s 2nd Law

c) Newton’s3rd Law

d) The law of acceleration

 

Answer :C, Newtons 3rd Law

3. A force in the opposite direction to the motion of the object will cause the object to

a) speed up

b) slowdown

c) turn

d) crash

Answer : a) Speed Up

 

Knowledge & Understanding -MCQ

1. Which is not the Importance of Biomechanics

a. Improvement of Technique

B. To under stance the structure of Movement & effect of forces on the Movement

C. To understand Physiology of human body

D. Improvement of sports Equipment’s

 

2. Biomechanics Deals units.

A. Muscles involved in Movement

B. Effect of force on Different Movements done by human body

C. To understand the physiology of the body

D. To understand Time & Distance concept of Various Movements

 

3. Bending of Elbow when our hand is going toward our chest is

(a) Flexion

(b) Extension

(c) Abduction

(d) Adduction

 

4. Opening of hand sidewise when our hand is moving away from body is example of

(a) Abduction

(b) Adduction

(c) Flexion

(d) Extension

 

5. Newton’s 2nd law is also known as

(a) Law of Action Reaction

B. Law of Inertia

C. Law of Acceleration

D. Law of velocity

 

6. In the long jump take off which law works

(a) 1st law of newton

B. 2nd law of newton

C. 3rd law of newton

D. Low of conservation of mass.

 

7. The force which oppose the relative motion between the surfaces of two object is known as

(a)Frictional force

(b) Gravitational force

(c) Applied force

(d) Tension force

 

8. The force produced when the surfaces of two objects comes to contract of each other & tends to move but their is no relative motion between them is known as

(a)Static friction

(b) Sliding friction

(c) Rolling friction

(d) Fluid friction

 

9. Which Newton’s law will apply while taking off in long jump?

A) 3rd newton’s law

B) 1st newton’s law

C) 2nd newton’s law

D) None of these

Answer :- (A)

 

10. Which statement is wrong in the statement of Newton’s first law given below?

A) Football on the field.

B) Book placed on the table.

C) A ball rolling in a cricket field.

D) Dribbling in a basketball game.

Answer :- (D)

 

Assertion & Reasoning -MCQ

1. Assertion (A): The coordinated action of skeletal muscles with bones of skeletal system forms a complex system of anatomical levers.
Reason (R): Flexion of elbow is second class lever.
Code:
A) (A) is true but (R) is false
B) Both (A) and (R) are true
C) Both (A) and (R) are false
D) (R) is true but (A) is false
Answer – (A) :(A) is true but (R) is false

(Assertion is true and reason is false because flexion movement in elbow work 3rd class lever.)

 

2. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): For a squat jump one goes down at first by flexing hip, knee and ankle joints.
Reason (R): Lowering of Centre of gravity increases degree of stability.
Which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer – (B) :Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

3. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R): Assertion (A): If the net external force on the body is zero, then its acceleration is zero. Reason (R): Acceleration does not depend on force.
Which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer –(C): (A) is true, but (R) is false.

4. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Increase of angle of knee is called extension.
Reason (R): The movement by which the two elements of any jointed part are drawn away from each other.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer –(A): Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

5. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R): Assertion (A): The first law states that an object at rest will stay at rest, and an object in motion will stay in motion unless an external force acts on it. Reason (R): The motion of a ball falling down through the atmosphere, or a model rocket being launched up into the atmosphere are both examples of Newton’s first law.
Code:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer –(A) : Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

6. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R): Assertion (A): For the motion of electron around nucleus, Newton’s second law is used. Reason (R): Newton’s Second Law of Motion says that acceleration (gaining speed) happens when a force acts on a mass (object).
Which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true
Answer – (A): Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

7. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R): Assertion (A): A cricketer moves his hands forward to catch a ball so as to catch it easily without hurting. Reason (R): He tries to decrease the distance travelled by the ball so that it hurts less.
Which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true
Answer –(B) : Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

8. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R): Assertion (A): A block placed on a table is at rest, because action force cancels the reaction force on the block. Reason (R): The net force on the block is zero. Because as there is no displacement.
Which one of the following is correct?
(A) (A) is false but (R) is true
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer –(B) : Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

9. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R): Assertion (A): Friction is the resistance to motion of one object moving relative to another. Reason (R): Though friction dissipates power, but without friction we cannot walk.
Which one of the following is correct?
(A) is false but (R) is true
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer –(C) : Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

10. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R): Assertion (A): The third law of motion concludes that the forces occur in action and reaction. Reason (R): The action force is equal to the reaction force.
(A) is false but (R) is true
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer –(B) : Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

11. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): To every action there is an equal and opposite reaction.
Reason (R): A weight-lifter performing a bench press applies force to the barbell to lift it and the barbell in turn pushes down the hands of the weight-lifters.
In the context of the above two statements, which of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true
Answer –(A): Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

12. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Newton’s second low of motion gives the measurement of force.
Reason (R): According to Newton’s second law of motion, force is directly proportional to the rate of change of momentum.

In the context of the above two statements, which of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true
Answer –(A): Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

13. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Newton’s first law of motion is also called the law of Inertia.
Reason (R): According to first law of motion everything in the universe is lazy and needs some force to move, slow down, stop or change direction.
In the context of the above two statements, which of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true
Answer – (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

14. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): sports person performance can be improved by improving his/her technique.
Reason (R): The coaches many used their knowledge of biomechanics to rectify the errors made by the sports person in order to improve the execution of a skill.
In the context of the above two statements, which of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is true
Answer –(A) :Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *